Skivrecension

El faro
Judiska sånger Lira Gillar

Sirocco

El faro

Skivbolag: Sirocco Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Redan när jag såg Sirocco live 2018 spelade de låtar från sitt planerade album som de berättade skulle heta El faro. Nu är skivan till slut här. Den givna mittpunkten i kvartetten är Sofia Berg-Böhm, den mångsidiga sångerskan som även är medlem i bland annat balkanblåsiga Östblocket. I Sirocco är det dock främst judisk musik som gäller, men i många olika former. 

De flesta sångerna är på jiddisch, tolkningarna av Du du och Yam lid är oerhört vackra. Gitarristen Patrik Bonnet har fört in en hel del flamenco i gruppens musik, vilket också är en av slagverkaren Fredrik Gilles många specialiteter, och element av det vävs in i rytmer och gitarrspel här och där. Andra låtar är på hebreiska eller det medeltida spansk-judiska språket ladino, och albumet avslutas med den urgamla arabisk-andalusiska superhitten Lama bada, givetvis på arabiska, som fått sällskap av partier på flamencogitarr.

Bäst på skivan är dock det vackra och dramatiska titelspåret, komponerat av Patrik Bonnet, som inleds med spröda toner på oud och ramtrumma och efterhand växer när Hanna Stenlund Monthans cello och sedan Sofia Berg-Böhms ordlösa röst tar melodin. När Fredrik Gille bygger upp rytmväven med den arabiska tamburinen riq och sedvanligt glesa och välplacerade cymbalslag blir låten än mer suggestiv, för att sedan åter avslutas med oud. Magnifikt!


Fler recensioner

Annonser