Skivrecension

Echoes of Oslo – Piano concerto 
Kammarjazz

Eyolf Dale & Telemark Chamber Orchestra

Echoes of Oslo – Piano concerto 

Skivbolag: Edition
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 23 feb 2024

Dela den här recensionen:

Vi har hört honom i oktetter och i pianotrio-formatet. Här tar dock den norske pianisten och kompositören Eyolf Dale ett par duktiga kliv bort från jazzens invanda rutter och in i ett samarbete med Telemark Chamber Orchestra, under ledning av Per Kristian Skalstad.

Echoes of Oslo är något så ambitiöst som Eyolf Dales första pianokonsert. Inte att undra på, för det har alltid gått att förnimma en ådra av klassisk musik i hans spel. Idén om ett längre musikstycke väckte tankar om att göra ett verk för stor orkester. Tillkomsten skedde via pianoimprovisationer som spelades in och senare transkriberades. Det har resulterat i ett verk som speglar en ung mans liv och mognadsprocess. I satsen The travels börjar vi ana en viss självbiografisk vinkling från den flitigt turnerande pianisten.

Jazzens klanger och improvisatoriska inslag tar Eyolf Dale med sig in i kammarorkestermiljön. Musikaliskt hamnar det någonstans mittemelllan, utan det ordets negativa konnotationer. Det är bara så musiken låter. Den gifter ihop de båda beståndsdelarna: pianokonsert och jazz. Fast ändå på ett mer finslipat vis än den finstämda kammarjazz han ofta levererar även i vanliga fall.

Skivans andra del upptas av Three moments in Oslo, en svit inspirerad av tre olika adresser i den norska huvudstad som Eyolf Dale inte verkar vilja flytta ifrån. Särskilt inte när Oslo Konserthus har en ledig flygel dit Dale kan flytta. Jo, det är den han spelar på föreliggande skiva.

”Konstnärligt högstående, men samtidigt jordnära,” skrev jag om Eyolf Dales album Being häromåret. I och med pianokonserten Echoes of Oslo har han grävt sina rötter ännu djupare ned i Oslojorden. Han lär inte bli oljemiljardär, men det rika kreativa inre livet är ett nog så livskraftigt drivmedel. Och det pumpar friskt hos Eyolf Dale.


Fler recensioner

Annonser