! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Från klezmer till tango

Klezmer-ish

Dusty road

Skivbolag: Riverboat Records
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sann spelglädje, ja det är vad kvartetten Klezmer-ish bjuder på på skivan Dusty road, som är deras andra album. De är klassiskt skolade yrkesmusiker som lärt känna varandra i Liverpool Philharmonic Orchestra. Som bandnamnet antyder är den judiska folkmusiken, klezmer, blott en inspirationskälla. Men visst hörs typiska element som klarinettspel genomgående här.

Fast egentligen handlar det lika mycket om all slags musik som migrerat och tagit sig nya former dit den kommit. Det är bandet själva som ger denna programförklaring. Till exempel finns här två argentinska tangor, Carlos Gardels klassiker Volver och Astor Piazzollas Kicho. Argentinas befolkning är ju till stor del ättlingar till immigranter från Italien. Vidare hörs rumänsk folkmusik, gypsy jazz i bästa Django Reinhardt-stil, amerikansk 1930-talsjazz och swing. Klezmerorkestrarna som kom med de judiska immigranterna till USA utvecklades och smälte samman med andra stilar, ett bra exempel är Benny Goodmans orkester.

Klezmer-ish rör sig lekande lätt mellan genrerna och utger sig aldrig för att låta som originalet. Det mesta är instrumentalt men mot slutet lite sång i titelspåret. Skivan Dusty road är ett roligt experiment och lätt att gilla.

 

Annonser