! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk jazzdebut

Ainon

Drought

Skivbolag: We Jazz
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Helsingforsbaserade kvartetten Ainon albumdebuterar med en stark pjäs. Komponisten tillika cellisten Aino Juutilainen leder sina medmusikanter genom en kammardoftande jazz där Arnold Schönbergs stråkkvartetter möter Charles Mingus ljudvärld. Nutida musik, som det kallas, sällskapar med spiritual jazz, som det kallas. Ett av spåret har till och med döpts till Schön berg, som en liten hommage.

En hel del slagverk och trummor färgar tillställningen tack vare den från jazzkvartetten Alder Ego bekante Joonas Leppänens versatila spelstil. Satu-Maija Aalto får stort utrymme med violin, viola och sånginslag. Suvi Linnovaara blåser i saxofon, klarinett och flöjt. Det hela låter lika mycket jazzklubb som avantgarde-tillåtande konsertsal. Här ryms både ambient-minnande partier och frisinnade jazzutflykter.

Den inspirerande musiken kläs i ett lika inspirerat omslag, baserat på ett konstverk av Maija Lassila. Tavlan heter Wanderings in the innermost, och det kan fungera som VDN-förklaring för denna givande musik också.

Annonser