Skivrecension

Drone positions
Öppet för tolkning Lira Gillar

Trio Ramberget

Drone positions

Skivbolag: Egen utgivning
Format: DL
Recenserad av: PM Jönsson 
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Trio Ramberget har varit en favoritgrupp alltsedan jag hörde deras första album Slåttermyren (2017). Johanna Ekholm (kontrabas), Gustav Davidsson (trombon) och Pelle Westin (basklarinett) hittar en egen zon mellan ambient och improvisation. Droneelementen är ständigt närvarande, så också nu även om Drone positions har fler röster än på tidigare skivor. 

Några musiker trion gillar bjöds in till att medverka, och de fick en långsam, suggestiv dronemelodi att utgå från, fria att bygga vidare efter eget tycke. Ett intressant koncept och slutresultatet blir lyckat; samtidigt som det är rätt stora skillnader mellan spåren hänger det samman på ett snyggt sätt. Som sjunde och sista låt kommer Trio Rambergets egna originalkomposition. 

Malin Wättring är kvar i sitt indierockjag från fjolårets skiva och plockar fram skramlig gitarr och uttrycksfull sång (på engelska). Sara Aldén sjunger också, på svenska, men mer i en singer/songwriter-tradition som vidrör såväl psalmer, jazz och pop. Hon spelar även piano, och klaviatur finns även på ett par andra spår; Matti Bye inleder med drömska och filmiska stämningar, Karin Johansson har preparerat sitt piano vilket skapar en helt annan klangvärld medan Mattias Ståhl smyger omkring med vibrafon. Anton Jonssons bidrag är som ett soundtrack till en gammal super 8-film. Elektroniska, skeva ljud. Mystiskt. 


Fler recensioner

Annonser