Skivrecension

Dreamers
Jazz

Mark Lockheart

Dreamers

Skivbolag: Edition Records
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 feb 2022

Dela den här recensionen:

Efter att ha varit med om att bilda grupper som Loose Tubes och Polar Bear är Mark Lockheart väletablerad på den brittiska jazzscenen vid det här laget. Saxofonisten och kompositören har numera en självklar status på densamma, men väljer att hela tiden utmana och utforska. 

På nya albumet ger Lockheart sig ut på nya, uppfriskande äventyr, och levererar en smått psykedelisk jazzskiva där svängarna tas ut och hängs på vädring.

2019 års släpp på Edition Records, Days on Earth, var ett orkesterjazzverk för sextett plus en trettiomannaorkester. På Dreamers satsar Lockheart på en intim kvartett, döpt till samma namn som skivan. Elektrifierade keyboards från Dinosaur-bekanta Elliot Galvin, elektrisk bas från Polar Bear-polaren Tom Herbert – och under eller bredvid det hela färdas Robert Plants trummis Dave Smith. Musiken är inte lika filmisk och episk som senast, snarare flipprig och lekfull. Det kan låta indiskt ena stunden, avigt postpunkigt nästa.

Att Lockheart anlitas på sessions för såna som Radiohead och Stereolab säger en del om hans inställning till musikaliska gränser. Ibland löses gränserna upp helt på Dreamers, och fram träder ett hypervaket tillstånd.


Fler recensioner

Annonser