Skivrecension

Dragør
Välgjort och inkännande Lira Gillar

Jesper Thorn

Dragør

Skivbolag: April Records
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Leif Carlsson 
Publicerad: 23 feb 2024

Dela den här recensionen:

Eftertänksamt och melodiskt, och med en stor portion noggrannhet arbetar sig kontrabasisten och kompositören Jesper Thorn fram genom musiken. Dragør är också den plats i utkanten av Köpenhamn där han växte upp. Inledande About fathers and sons börjar med tysta lite oklara ljud, ett sökande, ett sökande tillbaka kan tänkas. Elektroniken är svagt spetsad snarare än dissonant och i bassolot som avslutar fastnar sista tonen i något oavslutat. 

För övrigt hör vi mestadels långsamhet och dovt klingande intrikat melankoli. Åtta kompositioner i lagom längd för en vinyl. Boy prövar en svällande pampighet, Dragør (Part 2) innehåller en del jublande jagkanvisst-känsla. Andra titlar om astma och att sopa saker under mattan (och pressreleasen) antyder en mer dramatisk uppväxt än vi lyssnare kan höra i musiken. Det lättar något i avslutande About fathers.

Jesper Thorn vandrar runt med sin kontrabas och ser till att allt flyter och formas som han vill. En förutsättning är förstås det väl sammansatta och införstådda bandet där instrumenten slingrar sig runt varandra och skjuter in synpunkter utan att dominera gruppklangen. Marc Méan, piano och elektronik, Tobias Wiklund på en mjukt avrundad kornett, Cecilie Stranges underfundigt lågmälda tenorsax och den klassiskt skolade Andreas Bernitt på fiol och altfiol.


Fler recensioner

Annonser