Skivrecension

Downhill from everywhere
Singer-songwriter

Jackson Browne

Downhill from everywhere

Skivbolag: Inside Records/Warner
Recenserad av: Mark Andersson   
Publicerad: 26 jul 2021

Dela den här recensionen:

Jackson Browne närde en gång i tiden förmågan att med elegisk elegans balansera sociopolitiskt engagemang med introspektiva bekännelser. Det gjorde honom till den kanske mest självklara rösten bland sjuttiotalets västkustlåtskrivare, men ställde också en kravbild på framtida prestationer som skulle visa sig tämligen svår att upprätthålla.

Länge kom de politiska sångerna att drabbas av svår klumpfot och de melodier som en gång svalkade som balsam över den falnande ungdomens sår mattades av i takt med tidens obarmhärtiga framfart. Uppryckningarna kom i kortlivade stötar där enskilda ansträngningar oftast överglänste helheten.

Skönt då att kunna konstatera att Browne i sin ålderdoms någorlunda ungdom tycks ha återfunnit såväl skärpa som konsekvens. Downhill from everywhere följer sju år på den alldeles utmärkta Standing in the breach och bär mycket av föregångarens friska tilltal och beständiga tonspråk i sitt livsblod.

Det är en genomarbetad samling sånger som tar sig an livets små och stora frågor med lika delar skarpsinne och ödmjuk tilltro till det egna konstnärskapets mest framträdande kvaliteter.

Allra bäst låter det om Leslie Mendelson-duetten A human touch, den slagkraftiga bagatellen My Cleveland heart, finstämda Minutes to downtown och inledande Still looking for something som hävdar relevansen i artistens ursprungliga och ungdomligt sökande manifest. Och om Greg Leisz pedal steel förstås, den sjunger ljuvligt och skänker sångerna en bärkraft som får också fåtalet lätt stukade stycken här att lyfta från marken.


Fler recensioner

Annonser