! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nostalgisk jazz

Kurt Järnberg Big Band + Quartet

Down memory lane vol 4

Skivbolag: Riverside Jazz
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 9 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sedan början av 1950-talet har trombonisten, trumpetaren och bandledaren Kurt Järnberg spelat jazz, han var under en period en vital del av svensk jazz. Kurt Järnberg började studera vid Berklee i Boston och flyttade därefter vidare till New York. Han fick erbjudanden om att ingå i Quincy Jones band, men tackade nej av familjeskäl och flyttade tillbaka till Sverige.
Sitt storband startade han 1967 och här föreligger nu fjärde utgåvan som dokumenterar bandet. Fräsiga arrangemang med en utmärkt rytmsektion plus mängder av brass i feta blåsriff och tidstypiska arrangemang, en jazz med rötterna i 1950-talet. Det framgår inte inspelningsdatum, men ljudupptagningen har uppenbart några år på nacken. Efter att Kurt Järnberg slutat spela med storbandet formade han en kvartett med hustrun Ruth Åsenlund-Järnberg vid mikrofonen, en sångerska som vann en sångtävling 1973!
21 låtar får man ta del av, många örhängen ur standardrepertoaren. Både storbandet och kvartetten är samlade på en dubbelplatta och speglar en era i svensk jazz, och det är gott nog. En nostalgitripp med två band som spelar utmärkt. Kanske ska man ha minnen från den tiden och allra helst från den tidens jazz för att ta till sig skivan till fullo. Utan den ingången blir skivan inte tillräckligt intressant. I alla fall inte för mig.

Annonser