Skivrecension

Does the Beatles – Nordic noir
Lennon-McCartney-fällan slår igen.

Owe Almgren & Sisters of Invention

Does the Beatles – Nordic noir

Skivbolag: Oh Yeah Records
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Supersystrarna Almgren från tokbegåvade och på alla sätt empatiska Sisters of Invention, det vill säga saxofonisten Karolina Almgren och trumslagaren Malin Almgren, har slagit sig ihop med pappa, basisten Owe Almgren för att tolka några av Mersey-beatets allra mest älskade. Vad kan gå fel?

Jag letar efter den svarta lådan och tänker att Lennon & McCartneys skrivgenialitet är en undflyende och gäckande fågel. Man lockas lätt in i det skenbart enkla, färgglada, vemodiga, starkt melodiska. Men man får inte fastna på melodi- eller stämnivå, styrkan i många av texterna och låtarna som helhet gör att man måste processa det skrivna och få ut något, annat.

Jazzgitarristen Johan Norberg och trombonisten och sångaren Nisse Landgren undviker fällan i sättet de behandlar Eleanor Rigby; man känner ensamheten, empatin och omsorgen om människorna.

För Almgrens, dessa musiker med hur mycket bra musik som helst bakom sig och i sig, slår Lennon-McCartney-fällan oväntat igen. Trots Karolinas sång blir Lennons Across the universe utan varats olidliga lätthet och jag känner inte heller Eleanor Rigbys iskalla öde.

Det finns lyckade stunder på den här plattan, som greppet på McCartneys Goodbye, en låt som finns i demoversion på en utökad utgåva av Abbey Road, och i den ambienta Help med suggestivt bas och slagverk, Karolinas lead och expressiva sopransax. Fint också att höra sista spåret, originallåten All good things must come to an end. Men sammantaget hänger det inte riktigt ihop.

Annonser