Skivrecension

Do you love
Rysk folk Lira Gillar

Otava Yo

Do you love

Skivbolag: Arc Music/Naxos
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 22 nov 2019

Dela den här recensionen:

Vad behöver jag egentligen skriva mer än att detta är en lysande, charmig, fartfylld och alldeles underbar skiva med rysk traditionell musik i modern tappning? Jo, att de som väntar sig balalajka får nöja sig med ett gästinhopp i två låtar och att medlemmarna är sex till antalet. Gästar gör också ibland några körsångerskor och inte mig emot för då är det som mäktigast.

För den nästan åtta minuter långa titellåten samt Maidens have sown the flax och avslutande The Ruby rose bush – låttitlarna är översatta till engelska tack och lov – finns bara ett ord och det är episkt. Episkt som i stora berättelser och gruppen har också gjord sig kända för sina påkostade videor som vunnit priser både hemma och i utlandet.

Det går inte att räkna upp alla instrument som används men tongivande är samspelet mellan Julia Usovas fiol och Dmitriy Shikhardins fiddla. Otava Yo är från S:t Petersburg men inte är detta någon storstadsmusik inte, det doftar rysk lantlig nationalromantik lång väg. Som tavlor av Carl Larsson, fast på ryska. Om vi bortser från de uppfriskande rockmusikaliska inslagen, i exempelvis Guelder-Rose berries, en mycket personlig folkrockpärla. Lyssna noga på den fina övergången till titellåten. Är det något band jag vill se på en svensk scen snart så är det detta. Kort sammanfattning: ett folkmusikaliskt mästerverk.


Fler recensioner

Annonser