! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samling

Diverse artister

Discover world music

Skivbolag: ARC
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 29 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

ARC Music är ett av världens största bolag inom vad som brukar kallas world music, och på denna samlingsskiva försöker de bland annat besvara vad detta begrepp egentligen står för. Är det ett uttryck för exotism, handlar det om folkmusik från andra länder än det egna eller är det ett försök att blanda olika kulturers musik och traditioner? Jag vet inte riktigt om de lyckas svara, men de lyckas visa upp en katalog av imponerande bredd.
På två cd till priset av en får vi 2 timmar 16 minuter med 35 låtar från 30 länder, bland andra Spanien, Mongoliet, Japan, Namibia, Egypten och Mexiko, ja till och med Sverigebaserade Sousou & Maher Cissokho finns med, även om deras musik oftast har rötterna i Senegal. Det är blandat traditionell och nyare musik. Ett signum för bolaget är de utförliga texthäftena, men till denna skiva är utrymmet per grupp givetvis mer begränsat.
ARC gör förvisso egna inspelningar men till deras stora utgivning bidrar också återutgivning av andra bolags produktioner – ofta bra, men ibland släpper de märkliga plattor där jag kan fundera på om det är någon sorts välgörenhet eller sponsring som ligger bakom urvalet. I urvalet till denna kollektion hittar jag dock ingen av dessa tveksamheter. Den är en guldgruva för envar som är intresserad av att leta pärlor inom världsmusiken.

Annonser