! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Trio från Madagaskar

Toko Telo

Diavola

Skivbolag: Anio Records
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 1 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Delikat gitarrspel, varm och innerlig stämsång och lågmälda rytminstrument.
Så skulle man kunna beskriva trion Toko Telo som nyligen släppt sitt andra album, Diavola. Ordet lär betyda måne och inte något diaboliskt vilket man lätt kan tro.
Toko Telo levererar en lätt och luftig ljudbild där vi hör skickligt gitarrspel och sångerskan Monika Njavas starka sångröst, ofta ackompanjerad av stämsång.
Rytmerna är virvlande och härligt obegripliga. Textraderna framförs snabbt som om man hade bråttom att säga så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, ja så låter det för en fyrkantig och sävlig nordbo. Skämt åsido: musik från Madagaskar är i en klass för sig och liknar inte någon annan afrikansk musikstil. Toko Telo tolkar dock fritt ur det traditionella musikarvet.
Trion består av några av Madagaskars storheter, internationellt kända musikaliska ambassadörer. Monika Njava är en av landets främsta sångerskor, hon har bland annat medverkat på Deep Forests skivor och känns igen från gruppen Njava som turnerat världen runt. Förutom denna trio har hon även bandet Island Jazz och har släppt ett soloalbum.
D’Gary är landets kanske mest hyllade gitarrist sedan han inledde samarbete med musikerna/producenterna David Lindley och Henry Kaiser, vilket ledde till en rad turnéer och skivinspelningar tillsammans med andra internationella artister.
Joël Rabelsoto har fått kliva in som ersättare när bandmedlemmen Régis Gisavo avled förra sommaren. Rabelsoto växte upp med att spela det traditionella stränginstrumentet kabosy. Han ingår även i Malagasy Guitar Masters och har samarbetat med Monika Njava sedan 2012.

Annonser