! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz, fusion och world

Derupeto

Derupeto

Skivbolag: Nobel Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Rörelserna och rytmerna i musiken är förstås av avgörande betydelse. På det nysläppta debutalbumet med gruppen Derupeto är det ofta ett slags lättflytande fusion med en hel del världsmusikaliska inslag som hörs. Gränsen mellan fusion och annan jazz är givetvis inte knivskarp, så inte heller på detta album. 

Derupeto är en grupp som kom till inför en spelning, ett inte helt ovanligt scenario i jazzsammanhang. Det var gitarristen Tobias Grim som satte ihop gruppen inför ett gig på Glenn Miller Café i Stockholm. De andra musikerna är Deodato Siquir från Moçambique på trummor och sång, Rubem Farias från Brasilien på bas samt Peter Knudsen på piano. Alla tyckte det var roligt att spela tillsammans och de har turnerat hel del och bland annat spelat på Köpenhamns jazzfestival innan de spelade in denna skiva. 

Deras olika bakgrunder har fått influera jazzen; här hörs afrikanskt, brasilianskt och svenskt sida vid sida. Mycket lekfullhet och spelglädje hos dessa fyra musiker både i de sköna och varierade grundgrooven och i detaljerna. Grunder att kunna brista ut i fina melodier och glimrande solon över. Livsbejakande musik som rymmer en hel del medryckande rytmer men också värmande lyriska låtar. Alla fyra har bidragit med låtar även om Tobias Grim skrivit flest.

Annonser