Skivrecension

Den sämsta lösningen av alla / Orkester Omnitonal
Nya universum Lira Gillar

Per Texas Johansson

Den sämsta lösningen av alla / Orkester Omnitonal

Skivbolag: Moserobie/Plugged
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Även om han gjort skivor i eget namn dessförinnan var det med det hyllade comebackalbumet De långa rulltrapporna i Flemingsberg (Moserobie, 2014) som rörblåsaren Per Texas Johansson öppnade upp ett nytt och alldeles eget universum för musik. Jazz, absolut, men också något mer. Musik fylld av en kreativitet som smittade något kolossalt. Fyra år senare kom likaledes utmärkta albumet Stråk på himlen och stora hus (också på Moserobie) och nu är han aktuell med två parallellt utgivna album som går i samma förträffliga spår som de båda nämnda föregångarna.

Till Den sämsta lösningen av alla har Texas skrivit nio exceptionellt varierade kompositioner. Så olika vad gäller form och uttryck att de skulle kunna komma från olika konstnärer om det inte vore för de subtila arrangemang de försetts med. Instrumenteringen är magnifik, där Texas växlar mellan klarinetter av olika dimensioner, tenorsax och de i jazzsammanhang något ovanliga instrumenten fagott, oboe och engelskt horn. 

Med sig på albumet har han ett förträffligt gäng musiker bestående av Johan Lindström på pedal steel, Mattias Ståhl på vibrafon och marimba, Josefin Runsten på violin och viola, Johan Graden på piano och tramporgel, Petter Eldh på kontrabas och Konrad Agnas på trummor. Samtliga tungt bidragande till albumets klangrikedom.

Orkester Omnitonal, som spelades in månaden innan Den sämsta lösningen av alla, är något helt annat. Men ändå inte. Albumet framförs av den konstellation (med samma namn) som med Texas som fanbärare bildades 2020 och samma år framträdde på Stockholm Jazz Festival. Musiken tar inspiration och avstamp i den jazzfärgade musik kompositörer som Stravinskij, Sjostakovitj, Ravel, Copland och Gershwin skrev – i vissa fall som beställningsverk till jazzmusiker – men spetsar den med en improvisatorisk glöd.

Av albumets sju kompositioner är Orosmoln 1, 2 och 3 skrivna av Texas, Klarinett 1, 2 och 3 av Viktor Skokic och avslutande Livet i tre delar av Johan Lindström. Det är fabulös musik rakt igenom, där Johan Siberg står som dirigent för de sjutton musikerna på skivan. Förutom den allestädes närvarande Texas, som briljerar med sitt spel på antingen klarinett, basklarinett eller kontrabasklarinett, finns här tunga namn som Mats Äleklint, Fredrik Ljungkvist, Joakim Agnas, Mattias Ståhl, och Karl Olandersson med som solister.

Två storartade album som är helt nödvändiga, både att höra och i någon form ha för den som bryr sig.


Fler recensioner

Annonser