! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Progressiv fantasimusik

De Stora Hattarna

De Stora Hattarna

Skivbolag: Pacaya Records
Recenserad av: Thomas Jonsson
Publicerad: 13 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag blir glad när band på riktigt tar avstånd från kommersiella riktlinjer. I dagens musikvärlds igenkorkade releasetakt tror jag också att det är det mest långsiktigt effektiva sättet att hitta en plats.
Det är inte lätt att beskriva De Stora Hattarnas musik, deras egen formulering ”progressiv fantasimusik” är nog den allra bästa. För progressivt är det, i ordets rätta och bästa betydelse. Som när Plejadernas nedkomst skiftar i tematiken för att sjunka ner i albumets mest smittande melodi för att ögonblicket därefter glida över i något tystare. Så fortsätter det på denna instrumentala vinyl – om man bortser från Portalvalsens samplade tal.
Fältinspelningar, stråkar, gitarrer, syntar och slagverk svarar varandra i en bubbla av folkmusik och sagorock. Ibland utstuderat flippat i starka färger, men ibland också riktigt sansat. Som i det raka och finstämda mötet mellan regndroppar, akustisk gitarr och stråke i Hypnotisören – i just det här sammanhanget såklart en riktigt trippad upplevelse.

Annonser