Skivrecension

De första åren 
Folkmusik

Sågskära

De första åren 

Skivbolag: Smålands Musikarkiv
Format: 2CD
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Har Sågskära hållit på i fyrtio år? Herregud! De har verkligen inte legat på latsidan utan spelat och tjoat sig från dåtid till nutid och åter till dåtid. De har ruskat liv i gamla uppteckningar från Värend och de små landen däromkring och lämnat spår efter sig varhelst de snubblat fram.

Sågskära stod redo och beredda när folkmusikvågen nådde sin middagshöjd då 1980-talet trädde in. Då var lokalradion på hugget liksom tv med sina samtliga två kanaler. Rikskonserter fanns och gav spelningar över hela landet. Kom man med där så hade man nått hela publiken.

Sågskäras första tio år samlas här på två cd med 55 spår. Mer lär komma. Hur mycket blir det till sist? 100? 200? Lägg därtill att medlemmarna startat Korrö folkmusikfestival som fortfarande lever.

Sågskära började när Folk & Rackare fortfarande var i farten men valde att slå in på en annan bana. De var inte folkligt festliga utan stillsamt förmedlande. Ibland låter det tamt, lite segt, men den varsamheten vinner i längden. Musiken är generationsövergripande och skapar inte underlag till gängskjutningar även om texterna kan vara nog så våldsamma.

1943 kom Nu ska vi sjunga och blev sångboken som följde många genom skolåren. En ny utgåva skulle kunna inkludera Sågskäras visor som kan hittas över hela Sverige.

Annonser