Skivrecension

Dance music live at Fasching
Storband

Georg Riedel meets Ekdahl/Bagge Big Band

Dance music live at Fasching

Skivbolag: Ladybird/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Georg Riedel. En musiker och kompositör som står bakom mer än vad en enstaka musiker rimligen bör hinna med och som binder samman guldårens femtiotal med samtidens vitala jazzgeneration. Några ur den generationen sitter i Ekdahl/Bagge Big Band, vanligtvis med hemmaplan i Scalateaterns källarvåning, men för den här inspelningen med ny musik av Riedel inhysta på Fasching i Stockholm.

Sju låtar och en svit inspelat live sommaren 2019 under ledning av Georg Riedel själv och med kapellmästarna Calle Bagge och trumslagare Per Ekdahl. Och det går undan i blåslinjerna i Riedels lekfulla arr som utnyttjar storbandets alla vinklar och vrår.

I Fugacious music får vi Riedel extra allt, stämmor som hakar i och går omlott i reminiscenser från barnfilmsmusiken, Ellington och ett svenskt sjuttiotal toppat med Robert Nordmarks tenor. Omedelbart följd av Calle Bagges klangsäkra flygel i balladen On a second thought med trumpetpoesi av Karl Olandersson.

Ekdahl/Bagge-storbandet är sprängfyllt av talang, kompetens och lir med skarpa solister som nämnda Karl Olandersson och Nordmark, Fredrik Lindborg och med Per Ruskträsk Johansson som blåser medicin för en sorgfälld samtid i avslutande Fast music. 

Riedels kompositioner ställer höga krav på sin omgivning, momentant får bandet inte riktigt fatt i det skrivna. Sviten Song for noboby hade behövt någon halv dag eller kanske snarare natt för att få till hänget. Annars är det här dansmusik som känner livet i sig och har det mesta av skönhet, humor och nyfikenhet. Precis som Riedel själv.


Fler recensioner

Annonser