! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Etiopiskt

Minyeshu

Daa dee

Skivbolag: ARC Music
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Daa dee är en svindlande funkig och modern popplatta. Gnistrande groovig. Hårt blås, svängande basslingor, knattrande trummor och Minyeshus kraftfulla klara stämma. Ingen dödtid, ingen utfyllnad. Direkt och rakt i magen på de flesta man spelar upp denna skiva för.
Den som mest är inlyssnad på sjuttiotalets éthiopique är inte helt borta ur leken, detta är minst lika dansvänligt och partyperfekt. Under en period i början av Minyeshus karriär var också ethio-jazzens största stjärna Mulatu Astatke både hennes medmusikant och läromästare.
Ljuden och den poppiga hitkänslan adderar sedan en modern magkänsla i mixen. Minyeshus tentakler rör sig ut från Etiopien, ut över Afrika och vidare ut i världen. Från Oumou Sangaré till Ibibio Sound System, från Sade till Beyonce.
Minyeshu uppdaterar också klassisk tizita, den etiopiska varianten av blues och fado, med avancerade vokalarrangemang och en spännande blandning av traditionell instrumentering och nya ljud och studiotricks.
Daa dee är Minyeshus fjärde studioalbum. Har svårt att tänka mig en bättre musikalisk stjärna att lysa upp vintermörkret med. 

Annonser