Skivrecension

Cubanero
Kubajazz Lira Gillar

Yuliesky González

Cubanero

Skivbolag: One World Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På Yuliesky González debutskiva får vi ta del av en massa skön kubansk jazz i olika tempon och med olika känslor. Det är en härligt självklar debut han fått till som riktigt sprudlar av spelglädje och kreativitet. Han är född 1984 och uppvuxen på Kuba med flera professionella trumpetare i släkten: hans pappa, farbror och farfar. Efter flera års studier på ön spelade han i olika band i Havanna fram till 2010 då han flyttade till Berlin. 

Sedan dess har han hörts i många olika sammanhang, bland annat i Berlin Big Band och i danska TV2:s band. Mycket erfarenheter från olika sammanhang som han tar med sig när han nu släpper sitt första album i eget namn. Man får ta del av genomarbetade arrangemang för den varierade ensemblen om åtta eller fler i en lyxig produktion. Ett gäng internationella musiker medverkar men också några profilerade danska som saxofonisten Tomas Franck och gitarristen Bjarne Roupé. Mycket slagverk hör förstås till, bland annat timbales, congas och trumset. 

Yuliesky González är en vass musiker med stor bredd i sitt uttryck, från volymstarkt i höga register till sordinerat mjukare. Hoppas nu att skivan får många lyssnare, för det är den värd.

Annonser