Skivrecension

Creature comforts
Nordeninspirerat amerikanskt

Varelse

Creature comforts

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 28 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tag en violinist, en nyckelharpist och en gitarrist. Bilda en folkmusiktrio som spelar polskor och schottisar med vissa bluesinslag och den får ett sound som dominerat svensk folkmusik sedan Filarfolket la av. Inte så lite ointressant hade detta kunnat vara, även om musiken är melodiös och emellanåt snyggt meditativ.

Men nu är ju detta tack gode Gud ingen trio med den nämnda sättningen utan en kvartett där den fjärde medlemmen, Steven Skolnik, höjer intressenivån med hjälp av darbuka och aludu. Det sistnämnda instrumentet är väldigt Ale Möllerskt, en nykonstruerad aluminiumversion av udun, alltså en sådan där lerkruka som perkussionister ibland bankar på. Instrumentet ser ut som en stekpanna utan handtag men med lock och inbyggd visp. Av allt att döma en stockholmsuppfinning som faktiskt har ett betydligt läckrare sound än både udun och den enligt mig klangmässigt överreklamerade cajonen.

Denna nordamerikanska grupps svar på Ringo Starr räddar alltså debutalbumet med råge, även om det inte går att klaga på övriga musikers spel, vare sig tekniskt eller inlevelsemässigt.

Annonser