Skivrecension

Country songs
Svensk country

H Self

Country songs

Skivbolag: Ella Ruth Institutet
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Den svenske låtskrivaren Henric Hammarbäck kallar sig H Self och är just sig själv på sitt andra soloalbum. Han tar avstamp i den nordamerikanska country-låtskrivarådran, utan att det känns konstlat på något sätt. H Self har jämförts med Dallas Frazier och självaste Hank Williams, men det är blott skärvor av sanningen. Country songs visar att han har en egen identitet, vilket inte är det lättaste när musikens rötter är så tydligt amerikanska, och H Self inte ens sjunger på svenska.

Låttexterna berättar om livet utan omskrivningar – smaka bara på låtar som Goin’ under gettin’ over och Let us hate each other in peace. Den ackompanjerande musiken är djupt nedsänkt i den traditionella countryn, men det finns också americanavibbar på flera låtar. Den som hört debutalbumet Broken live on från 2021 minns att den ibland tangerade sånt som Bright Eyes. Country songs rymmer också stråk av gammal soul.

Den numera så omåttligt populäre David Ritschard har varit med och skrivit låten The night when Dallas Frazier died. En välkommen gentjänst då Henric Hammarbäck är medkompositör till mängder av låtar (Sverigerocken, Än går det vågor och Rockbotten är blott några) som återfinns i Ritschards repertoar. Hammarbäck har även agerat låtskrivare åt alla från Sabina Ddumba till Green Line Travellers.


Fler recensioner

Annonser