Skivrecension

Cosmopolitan
Jazzfusion

Jørn Øien

Cosmopolitan

Skivbolag: Curling Legs/Grappa
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Den norska jazzkeyboardisten Jørn Øien har en rad skivor bakom sig från de senaste trettio åren i olika projekt både som ledare och som sideman. Här hör vi honom i en typisk jazzfusion-sättning i spåren efter Weather Report. Och likheterna är ganska påtagliga på sina ställen.

Keyboardsoundet får mig att undra om Øien sparat de gamla syntarna från 1980- och 90-talen för att hålla sig nostalgiskt kvar i en ljudvärld som många andra lämnat. Låten The legacy är uppenbarligen också en tillbakablick medan den efterföljande långsammare River flows, med sång av Anja Eline Skybakmoe, är lite mer gospelinspirerad. Sedan kommer ett vocoder-solo och då flyttas man åter tillbaka till jazzfusionens gyllene epok.

I Asante sana kaka är det till en början Don Cherry/Naná Vasconcelos som man tycker sig höra återuppstånden, men sedan återkommer keyboarden till musikens front. Naturligtvis är musiken inte jämbördig med Joe Zawinuls, men det finns mycket fint att njuta av här ändå och jag tror inte man behöver vara en nostalgiker som jag för att gilla Øiens musik.

Jag upplever det som att han står mest i centrum av musikerna men bakom honom rullar en tajt kompgrupp – Audun Erlien, Sidiki Camara, Rune Arnesen, Magnus Bakken – som också ibland blixtrar till med sina respektive instrument.


Fler recensioner

Annonser