Skivrecension

Copenhagen coda – Live at Montmartre 1983
Sista natten med gänget

Dexter Gordon

Copenhagen coda – Live at Montmartre 1983

Skivbolag: Storyville
Format: CD/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Kärleksförhållandet mellan Dexter Gordon och Köpenhamn var starkt och märkvärdigt. Amerikanen anlände till den danska huvudstaden 1962, och spelade sex kvällar i veckan på Montmartre under somrarna 1964 till 1967.

Efter kämpiga (rasism, droger) och snåla år på hemmaplan blev den långe tenoristen starkt vitaliserad av klubben, publiken och samarbetet med folk som NHØP, Tete Montoliu, Axel Riel och andra. Motsvarande effekt hade Dexter på Montmartre, som blev en europeisk jazzklubb att räkna med.

Här är avskedsföreställningen 1983, med Kirk Lightsey, piano, David Eubanks, bas, och Eddie Gladden, trummor. Dexter är fortfarande i hygglig form, om än inte som de där åren på 1960-talet. Tonen är varm och fet, den melodiska genialiteten finns där ännu, men han skrider inte fram lika lätt och majestätiskt som på A swingin’ affair (1964), Love for sale (1964) eller Our man i Paris (1963). För att ta några exempel.

Om sina amerikanska kollegor på besök sa Dexter Gordon: ”Jag tror inte att de fick samma kärlek som jag i Köpenhamn”.

1986 blev han Oscarsnominerad i kategorin bästa manliga huvudroll för sin tolkning av Dale Turner i Bertrand Taverniers film Round midnight. 1990 avled Dexter Gordon – Long Tall Dexter, Copenhagen Slim – i Philadelphia.

Stor man. En av de allra största.


Fler recensioner

Annonser