! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vokaljazz

Solveig Slettahjell 

Come in from the rain 

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att hitta sitt eget uttryck tar sin tid och kan definitivt innebära att gå emot tidens strömningar, vilka det nu är. Mycket i dagens jazz är snabbt och energiskt med intensivt samspel. Sångerskan Solveig Slettahjell gör på sätt och vis motsatsen till detta, drar ner på tempot och låter nyanserna få mer plats. Men inte bara långsamt i tempo, här finns några snabbare låtar, utan också i processen från idé till färdigt resultat. 

Att sätta ihop det här bandet och spela in en skiva har tagit tre år. Omsorg på alla plan således, utan att missa i spontanitet, skivan är inspelad live. Huvudsakligen tolkas en rad standards, inte bara de mest kända, men också en egen låt. På sätt och vis har det mindre betydelse – låtarna skulpteras fram och känns egna.

Här är det det täta samarbetet musikerna och sångerskan emellan som är det viktiga och som sagt att låtarna får ta tid. Det ger en suggestiv kraft när varje ton har betydelse och sångerskan böjer tonerna för att passa varje enskild låt. Tillsammans med Andreas Ulvo på piano, Trygve W Fiske på bas och Pål Hausken på trummor skapas musik som glimmar och berör.

 

Annonser