! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Suggestiva klanger i lagspel

Adam Bałdych with Vincent Courtois & Rogier Telderman

Clouds

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Sunniva Brynnel
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ända sedan violinisten Adam Bałdych och pianisten Yaron Herman släppte The new tradition 2014 har jag längtat. Längtat efter samma  kick som jag fick från den skivan och har missbrukat den tills mitt känslomässiga gensvar emot dess skönhet långsamt – ytterst långsamt! – svalnade. Jag har sedan dess följt Bałdychs releaser med spänd förväntan. 

När jag fick Clouds i min hand var jag minst sagt taggad. Kunde det vara en drog av samma kaliber …? Men nej. Inte samma kick och inte samma magiska gnista som på The new tradition, även om instrumentsättningen ändå är ganska lik: vi hör Rogier Telderman på piano, Vincent Courtois på cello och Adam Bałdych på fiol samt ”renässansviolin”. 

Klangmässigt är Clouds vacker, med träigt och luftigt stråk som täcker in ett stort register och som gifter sig väl med varandra. Pianot droppar pärlor i mellanrummen. Men det jag främst saknar är att någon tar ett rejält kliv fram i musiken – tar plats, gör väsen, glänser och tar tag i mig. I samma andetag passar jag på att nämna de tydliga melodiernas avsaknad. Detta är en kollektiv skiva, en cinematisk skiva, en skiva som målar suggestiva landskap. Men jag längtar efter ett porträtt som hugger blicken i mig.

Annonser