! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Triojazz

Ellen Andrea Wang

Closeness

Skivbolag: Ropeadope
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den norska basisten och kompositören Ellen Andrea Wangs tredje soloplatta är inspirerad av mästaren Charlie Hadens musikaliska filosofi och en till stora delar strålande historia. Trion med gitarristen Rob Luft och trumslagaren/slagverkaren Jon Fält är något utöver det vanliga och skapar ett ljudlandskap mycket färgrikare och akustiskt skimrande än gruppformatet antyder.

Mest uppenbart är det kanske för att man omedelbart hör vad Luft tillför musiken harmoniskt, klangligt, solistiskt. Han har hittat en del hos Pat Metheny, som i Strange flower, och så jobbar förstås den kloke hantverkaren.

Detta sagt är det trots allt det täta ensemblespelet som ger det här albumet sin kvalitet. Wang och Fält är enastående kloka och skickliga musiker, Wang med sin melodiska värme och sparsamhet, Fält med sin osvikliga idérikedom och variation.

Favoriter är tveklöst just Strange flower, och Waiting for Ellinor. De tre coverlåtarna däremot – Lonely woman (Ornette Coleman), This is not America (Metheny, Lyle Mays och David Bowie), och Wayfaring stranger (trad) – samtliga med sång av Wang och Luft och Fält i kören, lämnar mig ganska likgiltig. Wang sjunger fint men musiken saknar det egensinne som hennes egna låtar har och lockar fram i trion.

Annonser