Skivrecension

Clear dawn
Mahavishnu-fusion

Aurora Clara

Clear dawn

Skivbolag: Youkali Music 209
Format: CD/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den finske gitarristen Raul Mannola har två dominerande spår i sin musikaliska karriär. Dels är han en av få utländska flamencoartister som lyckats etablera sig i Spanien inom detta idiom. Den andra inriktningen är att han allt sedan 1970-talet inspirerats av John McLaughlins musik, särskilt under perioden med Mahavishnu Orchestra.

I konstellationen Aurora Clara är Mannola den flitigaste kompositören och impulsgivaren. På den nya skivan har man lyckats få Jerry Goodman, som spelade violin i originaluppsättningen av Mahavishnu Orchestra, att medverka på ett spår. Detta faktum i sig visar att Aurora Clara är värdiga arvtagare till det band som tillsammans med Weather Report var höjdpunkten inom jazzfusion och som spelade på en så hög nivå att de knockade både lyssnare och andra musiker, så att de egentligen inte fick några riktiga efterföljare.

Om man (som jag) är Mahavishnu-addict är Aurora Clara ett band som det är självklart att följa och njuta av. Gruppen består av musiker från många olika länder som har bevarat sin kärlek till genren. De levererar jazzfusion på hög nivå och håller genren levande, såhär cirka fyrtio år efter högtidsperioden.

Annonser