! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz mot det friare

Christian McBride

Christian McBride’s New Jawn

Skivbolag: Mack Avanue/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Basisten Christian McBride är en av de flitigast anlitade basisterna i dag och har spelat med många av jazzens stora, på senare år till exempel i band ledda av Chick Corea respektive Pat Metheny.
Med sitt nya band ville han ta sig an nya utmaningar. Van att spela med åtminstone ett ackordinstrument tyckte han det skulle vara spännande att utforska en ackordfri sättning. Vid sin sida har han således Josh Evans på trumpet, Marcus Strickland på saxofon och klarinett samt Nasheet Waits på trummor. Musiken tillåts vara fri utan att riktigt bli frijazz, men nog nuddar de tillsammans friare territorier i några av låtarna, såsom i energiska Ke-Kelli sketch. Kontrasten till nästkommande låt, Ballad of Ernie Washington, blir slående. Här hörs lyriskt berättande i längre solon från de båda blåsarna över ett stadigt beat.
Så växlar kvartetten mellan uttrycken, från expressivt bröt till finstämt spel och från friare meter till bunden i en rad olika stilar. Hos Christan McBride’s New Jawn finns något äventyrligt, musikerna tar oss med till helt olika platser. Skivan bubblar över av kreativitet och frenetisk spelglädje.

Annonser