! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Melodisk groove-jazz

Kneebody

Chapters

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Fredrik Thidell
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Amerikanska Kneebody har varit med i närmare tjugo år och skivdebuten skedde 2005. Chapters är deras nionde studioalbum i ordningen men samtidigt det första på engelska bolaget Edition Records. Numera är gruppen en kvartett men den forne femte medlemmen, basisten Kaveh Rastegar, är dock med på sju av skivans tio spår som gästartist.
Det är en skiva med bra tryck i. Klassisk jazz blandas med tunga grooves och minimalistisk funkighet. En uttalad strategi från bandet är att aldrig stå stilla utan ständigt leta nya musikaliska uttryck. Detta lyckas de bra med på Chapters då de lånat in ett antal mycket skickliga gästartister, utöver nämnde Rastegar, för att ge ytterligare djup till musiken.
Titeln, Chapters, syftar till olika kapitel i en livscykel. Det kan vara bandets egen livscykel, att vara ung och bli äldre, gå från kvintett till kvartett eller att bjuda in kompetenta gästartister och så vidare. Skivans tio spår kan man också se som egna kapitel då det finns stora variationer i hur de låter. Gemensamt för dem är dock att de bildar en helhet som sitter fint ihop och det är ett mycket intressant och bra album som Kneebody släppt. Lyssna och njut!

Annonser