! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musikantropologi Lira Gillar

Crying bamboos:

Ceremonial flute music from New Guinea Madang

Skivbolag: Ideologic Organ
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 21 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Music from Yemen Arabia: Sanaani, Laheji, Adeni, Samaar
Sub Rosa

Music-from-Yemen-Arabia-Sanaani-Laheji-Adeni-Samaar

För två år sedan återutgav Ideologic Organ inspelningar med flöjtmusik från Nya Guinea som getts ut på 1970-talet av David Toops skivbolag Quartz. Den nya dubbeln fortsätter i samma spår, men nu är det tidigare outgivet material som presenteras, inspelat tre år senare (1979), av musikantropologerna Ragnar Johnson och Jessica Mayer.

Musiken är snarlik, men något mindre variationsrik än föregångaren. Bambuflöjterna är i centrum, slagverk och sång dyker upp, men ganska sällan, trots att det är ceremoniell musik. Naturljud hörs i bakgrunden. Enligt traditionen är det alltid två flöjter som spelas samtidigt, en dialog mellan två musiker, samtidigt som det är musik som riktas till andeväsen. Fascinerande att höra flöjterna samtala. Tidlös, meditativ musik med en helt egen aura.
Ragnar Johnson och Jessica Mayer gjorde även andra inspelningsresor under 1970-talet och i vår har två skivor med musik från Yemen som de då spelade in också släppts på nytt. Originalen gavs ut på amerikanska Lyrichord 1975 som även släppte en annan stark Yemenplatta, med trancemusik från kustområdet Tihamah.
Låtarna på den aktuella återutgivningen – inspelade i Sanaa och Taiz, två av landets mest folkrikaste städer – har ett hypnotiskt driv utan att vara extatisk som den ovan nämnda skivan. Det är sångbaserad musik, med oud, slagverk och, ibland, qanun (cittra), framförd av två brödrapar. Folklig musik, inte långt ifrån annan arabisk musik från samma tid, som nordafrikansk chaabi. Sången är inlevelsefull och det finns en rumslig känsla, ingen klinisk skivstudioatmosfär, jag inbillar mig att musikerna sitter och sjunger och spelar i mitt egna vardagsrum.
Mycket elände i Yemen i dag. Viktigt att komma ihåg att det är ett rikt kultur- och musikland. Fler skivor med musik från Yemen!

Annonser