! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrobeat Lira Gillar

Angélique Kidjo

Celia

Skivbolag: Decca/Universal
Recenserad av: Fredrik van der Lee
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I mer än femtio år ställde Celia Cruz kompromisslöst en hel massa musikskåp bestämt på plats, med legendstatus, 23 guldskivor och – till och med – en stjärna på Hollywoods Walk of Fame, som belöning. Som en av Kubas mest framgångsrika artister genom tiderna var Cruz även en av de främsta representanterna för ordet ”afro” i det afrokubanska kulturarvet.

Därför känns det snudd på logiskt att Angélique Kidjo, efter sin Talking Heads-hyllning förra året, nu väljer Cruz musik för ytterligare en temaskiva. De tio låtarna är hämtade från hela Cruz karriär, från hennes tidiga år på Kuba, via 1970-talets New York-period, till brakhitten och signaturmelodin La vida es un carnaval.

Kidjos egensinniga musikfilter innebär att västafrikansk polyrytmik och koradoftande gitarrer får dansa tryckare med afrokubanska son- och -guaguancó-rytmer på ett dansgolv fyllt av idel leenden. Oavsett om tempot hålls nere som i Elegua eller den lätt orientaliska Sahara eller gasar på som i Quimbara eller Bemba Colorá, så är det konstant supersvängigt, medryckande och lyckorusframkallande. Och exakt lika mycket ”afro” som ”kubanskt”, i en perfekt mix.

Annonser