! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk balkantrio

Celenka

Celenka

Skivbolag: Kuu Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 4 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Eero Grundström är en fantastisk utövare av fritungemusik och med sinne för det oförutsägbara. Här i en trio med tramporgel, trumpet och kantele. Balkan möter Karelen i en del hejdlösa arrangemang. Sådan här musik brukar höras i stora brassband à la Kusturica eller i körsammanhang med bulgariska eller finska damer. Här fläskar Grundström på med orgeln och medmusikanten Jarkko Niemelä hakar på med en kvittrande trumpet.
Emellanåt lugnas tempot ner med hjälp av Emmi Kujanpää på kantele. Det svänger grymt emellanåt och är ganska vackert i de stillsamma partierna. Men faktiskt inte tillräckligt för att känslan av belåtenhet och gåshud skall infinna sig. För jag saknar det känslosamma i Kujanpääs sångröst och de båda herrarna är långt ifrån de virtuoser de är på sina instrument när de tar i från topp till tå i sitt … ja, jag kan inte kalla det annat än skrålande.
Den stora behållningen är tramporgelspelet, mästerligt framförallt i de snabba partierna, som i sanslösa avslutande Ruskie Neitšyt. Vackrast är när låtarna innehåller spel på kantele. Synd att något som på pappret ser så bra ut har en så tydlig svaghet.

Annonser