! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkrock Lira Gillar

The Rails

Cancel the sun

Skivbolag: Psychonaut Sounds
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

The Rails – Kami Thompson och James Walbourne – nya album är resultatet av deras respektive musikaliska arv (Kami som dotter till Richard och Linda Thompson, James som musiker med The Pogues, The Pretenders och Ray Davies), ett starkt intresse för amerikansk countryrock och rockproducenten Stephen Streets.

Cancel the sun har en något dystrare framtoning än deras tidigare två album, men den befäster samtidigt deras stil och ställning som ledande äkta par inom samtida brittisk folkrock. Samtidigt som den blickar lika mycket framåt som den nickar igenkännande bakåt.

Cancel the sun består av starka melodier; tuffare, både rockigare låtar och bitterljuva ballader och saknar inte sociala kommentarer (Cancel the sun, en sång i väntan på Armageddon; Save the planet, med lösningen: Kill yourself).

Den här gången har Kami och James komponerat sångerna tillsammans, och de sjunger förstastämman på nästan lika många sånger var. Båda har starka röster även om Kamis står ut, vilket också James gnistrande gitarrsolon gör (det är verkligen svårt att inte tänka på Linda och Richard). Men det är när de sjunger tillsammans – den nästan nackhårsresande perfekta stämsången – som The Rails-effekten är störst. The Rails är folkrock för nästa generation.

Annonser