! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Frisk, vital, skotsk jazz

Fergus McCreadie

Cairn

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Fredrik Thidell
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fergus McCreadie är en av Skottlands yngre, mer spännande talanger. Han skivdebuterade 2018 med sin jazztrio. Debuten, Turas, togs emot väldigt väl och förväntningarna på den andra skivan är skyhöga. Utan tvekan uppfyller han och hans medmusikanter dessa förväntningar med väl godkänt. 

Cairn är en lekfull skiva med tydliga rötter i klassisk pianojazz. Bland annat nämns EST som inspiration. På Cairn blandas olika stilar utan att det för den skull blir för spretigt. Allt ifrån dynamiskt driv till nästan impressionistiska tongångar kan njutas. När hörde ni en jig i jazztappning senast, förresten? 

Musiken är som en sorts illustration över skotska landskap och traditioner. Medmusikanterna David Bowden (bas) och Stephen Henderson (trummor) spelar väldigt lyhört och tar för sig när det krävs. Helheten är en riktigt bra skiva som växer hela tiden.

Inspelningen och ljudet lämnar inget övrigt att önska och skivan (cd-utgåvan) ligger snyggt förpackad i ett plastfritt konvolut. En kul detalj är att alla utgivna format har olika fotografier av en sten på framsidan. Tillsammans bildar de ett stenröse – en cairn.

Annonser