! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Solopianojazz

Keith Jarrett

Budapest concert

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med över trettio solo-pianoalbum i sin katalog, i princip alla utgivna på ECM, och oräknat de inspelningar han gjort med klassisk musik, är frågan om det finns behov av ytterligare ett solopianoalbum med Keith Jarrett, särskilt som oberäknelig knappast är ett adjektiv som passar honom väl.

Men eftersom någon mättnad inte kan skönjas hos vare sig honom själv eller hans publik, och få, om någon annan, är förknippad med ett tonspråk som så virtuost kan tala till både hjärta och hjärna – så varför inte?

Budapest concert är ett dubbelalbum som utgör den första kompletta konserten från Jarretts Europaturné 2016 (den andra konserten finns på likaledes dubbla utgåvan Munich 2016, som gavs ut 2019) och är inspelad i Béla Bartók National Concert Hall. Musiken upplagd som en svit i tolv delar kompletterad av tolkningar av 1930-talsklassikern It’s a lonesome old town (inspelad av bland andra Sinatra) och av 1950-talslåten Answer me, my love, som för övrigt Jarrett också framförde på Munich 2016.

Den tolvdelade sviten blandar impressionistiskt färgade stycken med mer introverta inslag, blues med jazz, kraftfullhet med elegant lätthet, och delar även med sig av en mix av americana och gospel. Det sistnämnda stycket, som i likhet med de övriga delarna i sviten improviseras fram, är tillsammans med bluesinslagen och de som återkallar minnet från den 45 år gamla Kölnkonserten också det som föranleder de största applåderna här.

Jag är benägen att hålla med publiken, och lägger även till standardtolkningarna på pluslistan.

Annonser