! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brudlåtar

Thomas von Wachenfeldt

Brudlåtar

Skivbolag: Senza Vib
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 15 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det börjar storstilat, pampigt, närmast grandiost med en brudmarsch efter Jon-Petter Öst.  Så följer Lars-Andersgubbens brudpolska, en brudmarsch och en brudpolska och brudsviten i D-dur är avklarad. Ytterligare tre brudsviter med låtar från Nordanstig i norra Hälsingland följer.

Thomas von Wachenfeldt har en originell musikalisk bakgrund. Som gitarrist och sångare i death/trash metal-bandet De Tveksamma kom han att ta ett jättekliv och intressera sig för klassisk fiol och folkmusik. I ytterligheterna har han funnit sin hemvist. Det har medfört samarbeten med sådana som Yohio, Åsa Jinder, Entombed och Grave.

På den här plattan märks dock inget av åren av gitarrmanglande. Fiolen klingar fint och lätt på barockvis. En cembalo ackompanjerar friskt, spelad av Thomas själv. Jag får en känsla av att musiken har återbördats till Hälsinglands storhetstid då linet och skogen gjorde det möjlighet bygga på gårdarna, fylla dem med möbler och låta kringresande målare pryda väggar med bilder från fjärran slott och herrgårdar. Det skimrar, det är vackert och så … bra.

Annonser