Skivrecension

Brokig
Folklåtar på klarinett

Therese Hugosson

Brokig

Skivbolag: LesMusicationPros
Format: CD
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Musikern, musikläraren, kulturentreprenören, klarinettisten Therese Olsson Hugosson från Svanskog i Värmland debuterar med eget folkmusikalbum där all musik är hundra procent klarinett. Therese är musikhögskoleutbildad klassisk klarinettist som 2017 blev Sveriges första kvinnliga klarinettist att utses till riksspelman. Som sådan har hon fördjupat sig i och skapat egna tolkningar av den värmländska folkmusiktraditionen. 

Albumet består till hälften av eget låtmaterial och till hälften arrangemang av traditionella folklåtar från Värmland med huvudfokus på låtar från Svanskog med omnejd. Polskor, valser, halling, brudmarscher och schottis avlöser varandra; några för soloklarinett men de flesta melodier har Therese snillrikt arrangerat för ”klarinettensembler”, där hon själv spelar samtliga klarinettstämmor. 

Det som var oundvikligt på grund av pandemin blev ett lyckokast; en hel skiva med en musiker på samtliga klarinetter inklusive basklarinett. Ambitionen att improvisera och experimentera med klarinettens möjligheter inom det folkliga uttrycket har skapat en spännande och rolig lyssnarupplevelse. Redan på spår två i den suggestiva Vindflöjeln blir det tydligt att här presenteras något nytt, fräscht och eget, vilket ytterligare förstärks i exempelvis Malmvalsen och Duvhalling. Det är i de egna kompositionerna som riksspelman Therese Hugosson framträder som nydanare av klarinetten i folkmusiken och som multiinstrumentalist!


Fler recensioner

Annonser