! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musikalisk resa

Iyatra Quartet

Break the dawn

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 29 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Iyatra Quartet är en sju år gammal instrumentalgrupp med rötterna i klassisk musik. De har samarbetat med musiker från Syrien och Indien, vilket tillsammans med inspiration från engelsk historia, en traditionell engelsk folksång, ett klaviaturmanuskript från medeltiden och minnesplattor på bänkar vid Sommerville Colleges kapell i Oxford är utgångspunkten till Break the dawn. Det centrala temat är transformation/förvandling. Det kan vara dagens första ljusstrålar efter natten; känslor av kärlek, glädje och djup reflektion; människors färd över hav och land; eller gamla melodier, tolkade på nytt sätt.

Iyatra är hindi för resa och Break the dawn är en musikalisk resa i tid och rum, som bland annat omfattar svarta hav, en karavan, en indisk morgonraga och ett besök till Henry VIII:s tid.

Gruppens huvudsakliga instrumentala sättning är Alice Barron på violin, George Sleightholme på basklarinett, Rich Phillips på cello och Will Roberts på slagverk. Lägg därtill tumpiano, charango, sjungande skål, koskälla, bodhran, tabla, ett leksakstumpiano, och gruppens improvisationsbaserade kompositionsstil, så får man denna nytolkande ekvation av klassisk musik och världsmusik.

Annonser