Skivrecension

Brand new life
Harpa med soul Lira Gillar

Brandee Younger

Brand new life

Skivbolag: Impulse!
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Med Dorothy Ashby och Alice Coltrane som idoler och inspiratörer är det framför allt Ashby (1932-1986) som satt prägel på den amerikanska harpisten Brandee Youngers sjunde album, hennes andra för Impulse. Av de tio spåren på Brand new life är fem skrivna av Ashby, två av Younger själv och de övriga tre covers. Bland annat av Stevie Wonders It’s magic och Michel Legrands The windmills of your mind.

Brandee Young är skolad i den klassiska musiken och har framträtt med en lång rad symfoniorkestrar, men är lika väl hemmastadd i soul, funk och jazz – och har spelat med bland andra Pharoah Sanders, Lauryn Hill, John Legend, Ravi Coltrane och Makaya McCraven. Den sistnämnde har för övrigt producerat och medverkar även på Brand new life.

Med på skivan i vissa låtar är även sångarna och rapparna Mumu Fresh (Maimouna Youssef) och Pete Rock (Peter O Phillips), liksom basisten och sångerskan Meshell Ndegeocello och producenten tillika rapparen 9th wonder (Patrick Denard Douthit).

Men det är Youngers glimrande spel på harpa som är huvudsaken här, och skapar en närmast överjordisk klang åt musiken. När den är som bäst, som i tolkningarna av Dorothy Ashbys Running game, You’re a girl for one man only och Dust – med sång från Meshell Ndegeocello – är den magnifik, medan en låt som Livin’ and lovin’ in my own way med rapparen Pete Rock känns fullständigt malplacerad.


Fler recensioner

Annonser