Skivrecension

Boula
Haitiska trummor

Bonga Jean-Baptiste

Boula

Skivbolag: Buda Musique budamusique.bandcamp.com
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Bonga” heter egentligen Gaston Jean-Baptiste och är en haitisk multi-instrumentalist med särskild inrikting på trumspel. Trummorna bygger han för egen hand, enligt traditionella förlagor. Bonga föddes in i en familj som burit på en lång vodoutradition. Sextioplussaren är en houngan; en vodoupräst. I houngans uppgifter ingår att hedra andar, bota sjukdomar, och annat med hjälp av de gudomligheter som ingår i tron. Musiken som används i ändamålen kallas mizik rasin, rakt översatt rotmusik.

Bonga har tidigare kunnat höras på skiva med Salif Keita eller på scen med allt från The Rolling Stones till Celia Cruz. Han har spelat med haitiska rootsgruppen Foula och i sitt eget projekt Vodou Drums of Haiti. På nya skivan har han valt att återgå till rötterna, utan att bjuda in musiker från andra genrer.

Boula är en skiva fylld till brädden med trummor, trummor, trummor. Bonga presenterar diverse lokala rytmvariationer. Han sjunger och spelar bland många andra instrument på den traditionella tanbou; ett slags fattrumma. Det här är ingen musik du slölyssnar på, lite i bakgrunden. Den sedan 1991 i USA bosatte Bonga (han bor i New York City) har gjort ett album som kräver koncentrerad lyssning för att kunna ge något. Det tar en stund innan du kommer in i det vid första anblicken enahanda smattrandet. Upprepad lyssning visar att det är mångbottnad musik, där improvisation möter melodier.

Annonser