! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk afrobeat

Afrojazz Quintet feat Charlotta Kerbs

Bongo jazz

Skivbolag: AG Afrowerk
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Helsingforsbaserade bandet Afrojazz Quintets debutalbum Bongo jazz är en spännande mix av stilar som mer eller mindre går under begreppen afrojazz och afrobeat. Bandet har länge varit ett etablerat husband på två klubbar i Helsingfors. Som vokalist har den mångsidiga och proffsiga jazzsångerskan Charlotta Kerbs anslutit till gruppen 2018.
Kanske är det congasrytmerna och slagverksinstrumenten som påminner om afrikanska artister som Fela Kuti. Men skivan har många influenser av allt från jazzimprovisation, reggae, funk, soul, souljazz, jazzrock och psykedeliskt. Många fina och erkända musiker glänser på skivan, kanske mest Antero Priha med sitt briljanta trumpetspel.
Spåret Cleopatra som gästas av sångaren Sam Huber är en utflykt i det mystiska, något stänk av arabiska klanger hörs här. Train song är en stillsam reggae med sköna inslag av blåssektion. Ja, låtarna är varierande men har det gemensamt att de känns lite retro, inte som en produkt av tvåtusentalet. Alltsammans är dock välproducerat av Richard Stanley, som bland annat har Hurricanes på sin meritlista. 

Annonser