! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik

Boda Mollkapell

Bodapolskan lever

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 22 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ett kollektivt mummel med betoning på tvåan. Boda Mollkapell omfamnar och omfamnas av Bodalåtarna. Boda socken tillhör i dag Rättviks kommun men har kommit att betona sin egenart under lång tid. I den talade dialekten betonar man bokstaven ”h” medan den är stum i Rättvik. I socken-dräkten finns det skillnader som upptäcks vid närmare granskning.

När Rättviks spelmanslag bildades 1944 var Boda­spelmännen med i fronten men tröttnade på långa resor till övningarna och bildade eget i september 1953 när kungen kom på besök.

Röjås Jonas är kanske den som kommit att påverka spelet mest. När han återkom till Boda från studier hade han tillägnat sig ett spel där han mer betonade tvåan i takten. Han fick snabbt efterföljare och det är där vi nu möter Boda Mollkapell. Sex fioler och en cittra som bjuder på 21 polskor och två valser.

Som alltid från Boda så är det gediget och aldrig blir det tråkigt. Tack för att Röjås Jonas kom hem och för att ni bildade eget 1953. Danstempot har varierat genom åren. Så är det när Bodapolskan lever.

Annonser