! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Förvandlingskonstnärer

Dreamers’ Circus

Blue white gold

Skivbolag: GO’ Danish Folk Music
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

 

På sitt fjärde album fortsätter den dansk-svenska trion att utveckla sitt uttryck, där folkmusik utgör grunden men låtarna ofta sömlöst skiftar karaktär. Här och där finns drag från klassisk musik, och The world was waiting har överraskande en närmast poppig klaviaturslinga och faktiskt en enkel programmerad rytm. Utöver kärnsättningen fiol, cittern och flygel används bland annat ukulele, Moog-synt (!), träskofiol och tramporgel, totalt fjorton instrument förekommer på skivan.

When all this is over (snacka om en titel i tiden!) förvandlas från en tungt svängande polska till fyrtakt med dramatiskt pianospel, medan Pentamime, som förvandlas flera gånger, lika gärna hade kunnat spelas i en konsert med modern konstmusik.

De tre i Dreamers’ Circus – Ale Carr, Rune Tonsgaard Sørensen och Nikolaj Busk – är alla briljanta instrumentalister, men kanske är deras största styrka förmågan att göra låtar som är musikaliska kameleonter. De flesta spår byter skepnad, ofta nästan utan att man förstår hur det går till, samtidigt som de är oerhört stämningsfulla och har gott om snygga melodier.

Annonser