Skivrecension

Blackletter garland
Skillingtryck för samtiden Lira Gillar

Hack-Poets Guild

Blackletter garland

Skivbolag: One Little Independent
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Experimentlusta är ett honnörsord hos de tre erfarna medlemmarna i den nya trion Hack-Poets Guild. Lisa Knapp har aldrig backat för ovanliga arrangemang på sina album. Nathaniel Mann, kompositör och ljudartist, har i avantfolk-gruppen Dead Rat Orchestra involverat sig i ljudforskning som ligger klart vid sidan av gängse folkstilar. Och Marry Waterson, som följer i modern Lal Watersons fotspår, med originella och personliga kompositioner inspelade med, bland andra, brodern Oliver Knight.

Till Blackletter garland har trion bidragit med fyra sånger var, som de själva sjunger, medan de andra två bidrar med harmonier. Sångerna är tolkningar eller bearbetningar av traditionella sånger, skillingtryck eller, i Watersons fall, bearbetningar av folklore. Ofta med nya melodier av gruppen.

Texterna är de gamla, beprövade folkbyggklossarna: sorg, bedrövelse, förlorad kärlek och arbetarklassens bristande värde. I gruppens ögon är det sånger som fortfarande har stor relevans i dag. Också musikaliskt har Hack-Poets Guild valt moderna arrangemang och idéer, som ger skivan en samtida prägel.

Som Knapps klart Velvet Underground-inspirerade arrangemang till The troubles of this world or nothing cheap but poor men’s labour och Meat for worms, ett av Manns bidrag, om livets förgänglighet och oundvikliga slut, med intensivt autotune-behandlade röster. Och Waterson är till hälften nattklubbsdiva, till hälften bluessångerska, på Something to love me, inspirerad av triphopgruppen Portishead.

Lägg sen till några nära nog traditionellt ljudande sånger, för balansens skull, så har vi en spännande, orädd och omväxlande gruppdebut som i alla fall jag med säkerhet kommer att återkomma till!


Fler recensioner

Annonser