! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Revolutionär jazz

Diverse artister

Black fire! New Spirits! Radical and revolutionary jazz i the USA 1957-1982

Skivbolag: Soul Jazz Records
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 24 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I denna ambitiösa utgåva har Soul Jazz Records försökt sig på att ge oss en inblick i den radikala jazzscenen på framför allt 1960- och 70-talen i USA. En radikal period där det experimenterades musikaliskt men även ideologiskt och andligt.
Musiken är ett axplock. Någon som söker sig österut, andligt och musikaliskt, någon influeras av afrikansk musik, någon av kosmos, en föregångare till hiphop i The Last Poets, namnkunniga musiker som Joe Henderson och mindre uppmärksammande som Creative Art Ensemble.
I anslutning till skivan ges även en fotobok ut där tidens stora stjärnor, som Miles och Coltrane, samsas med mindre kommersiellt framgångsrika musiker. Det är intressant att se hur den visuella framtoningen hör ihop med musiken och hur medvetna många av jazzmusikerna var av detta, något jag inte upplever finns lika starkt längre. Men allt är inte bara stil. En koppling mellan musikens utveckling och den svarta medborgarrättsrörelsen görs också.
Mindre progressivt är att kvinnorna är försvinnande få. Några icke namngivna sångare får du höra. Storheter som Alice Coltrane, Mary Lou Williams och Nina Simone finns i boken men på de 180 sidorna hittar du inte många fler. Provocerande är även att endast nämna Abbey Lincoln i texten om hennes man när mindre inflytelserika män får egna texter.
Trots denna brist är det en inblick i en oerhört kreativ och intressant period i jazzens historia som också påminner oss vad jazz har och även fortsättningsvis kan betyda. Något som lätt glöms bort både av lyssnare och musiker.

Annonser