! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Japansk flöjtfunk

Hozan Yamamoto with Sharps & Flats

Beautiful bamboo-flute

Skivbolag: Mr Bongo
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Storbandsjazz, funk, fusion, easy listening. Och bambuflöjt. Det är vackert, filmiskt och känns vid  de första lyssningarna också lite kitschigt. Bambuflöjt är vackert men påminner tyvärr en hel del om panflöjt. Musik för spa, skönhetssalonger eller kanske kinarestauranger. Men efter några lyssningar försvinner de flesta av dessa associationer.
Beautiful bamboo-flute är en av alla dessa skivsamlarklassiker som betingar små förmögenheter på skivmässor runt om i världen. Nu återutgiven av specialisterna på området, Mr Bongo. Originalet kom 1972. Trots att det är en annorlunda skiva andas den också väldigt mycket tidigt sjuttiotal: Bondfilmer, blaxploitation, filmfunk. Tankarna kan också gå till jazz-harpister som Alice Coltrane och kanske speciellt Dorothy Ashby. Om man byter ut harpan mot flöjt.
I vissa spår kommer det igång ordentligt med trummor, perkussion och ökat tempo för att snart lugna ner sig igen. Bambuflöjten som en lugnande hand över allting.
Sen kan man inte komma ifrån att det blir lite enahanda i längden. Men i en hotellbar högt uppe bland molnen i Osaka eller Tokyo eller som en krydda i det rätta hippa dj-setet kommer den här skivan att passa som handsken.

Annonser