! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Oavbrutet spännande Lira Gillar

Christian Sands

Be water

Skivbolag: Mack Avenue
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Lite oväntat är att Bruce Lee formulerar något slags utgångspunkt för den här högklassiga jazzplattan. Ja, det är den Bruce Lee som levererar sin klassiska line ”Empty your mind … Be formless, shapeless like water”. (Extra kul om man sett Quentin Tarantinos kärleksfulla drift med Lee i Once upon a time in Hollywood).

Den enastående Christian Sands är alltså här med sin tredje utgåva på Mack Avenue Records. Pianisten arbetar åter med sin kärngrupp med Yasushi Nakamura, bas, och Clarence Penn, trummor. Och det är också i det där täta triospelet skivan har sin främsta styrka.

Penn och Nakamura har ett fantastisk driv och en aldrig sinande fantasi för vad stunden kan tänkas behöva av inspirerande och smart spel. Sands själv får väl sägas ta ännu ett steg. Det är väldigt kul att höra honom göra sina egna vägval med ett spel som i sin rikedom innehåller det mesta i form och stil. Han är också på en teknisk nivå där han kan lägga all kraft på innehåll. Med Lees metafor i bakhuvudet förstås.

Jag tycker att han balanserar så fint mellan ett lyriskt tilltal och det där lite vassare, där hjärna och hand far iväg och låter hjärtat vakta baslägret.

En spännande tolkning har letat sig in i det mestadels egenhändigt skrivna materialet: Stevie Winwoods Can’t find my way home. Sands gör den med friheten hos en artist. På titelspåret hör vi en stråkkvartett, på fyra spår spelar Marvin Sewell läckert på ett urval gitarrer, och på två spår får trion hjälp också av blås, Sean Jones, trumpet och Steve Davis, trombon, och förstås tenoristen Marcus Strickland. 

Det är på det hela taget oavbrutet spännande, det kränger och far emellanåt i en rasande fart, bromsar in och stillnar. Ofta kräver musiken full uppmärksamhet. Eller med Lee: ”A good martial artist does not become tense, but ready.”

 

Annonser