! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Undersökningar och samvaro Lira Gillar

Eva Lindal, Anna Lindal

Bäver

Skivbolag: Disorder/Plugged
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Först bestämde de titlarna för att få något att förhålla sig till, sedan kom musiken. Viss musik var rådbråkade kompositioner, annat kom till helt fritt. Av det inspelade materialet valde de slutligen sex improvisationer och Bibers Passacaglia för soloviolin, en egen tolkning med egensinniga jubelsprång kallad Bäver. Eva Lindal spelar fiol och altfiol, Anna Lindal fiol. Samspelet klingar tätt med samförståndet.

Första stycket bär namnet på deras morfars grekiska hemstad. Försiktig dramatik, känslorna på ytan och pulserande melodifragment som drar in lyssnaren i skeendet. I den glesare och nedtonade Kon do knäpper det i träet och i strängarna, men den tunna meloditråden brister inte. Olivier kommer med snabbt roterande hetta och driv.

De tre sista styckena är en annan sorts undersökning av musikens möjligheter som jag uppfattar det. Inte av vilka hittills ohörda klanger som går att frambringa, inga försök till beskrivningar eller bilder, utan bara se vad som kan slumpa sig träda fram, ljuda en stund, och passera. Avspänt, prestigelöst, abstrakt. Kanske ett slags parallell till 1950- och 60-talets konkreta poesi eller som funna ljud i viss brittisk impro? Ibland släpper de ifrån sig en igenkännbar ton. De tar sina risker, fascinerande.

Annonser