Skivrecension

Back to the land
Återskapad jazz

Ohad Talmor

Back to the land

Skivbolag: Intakt Records
Format: 2CD/DL
Recenserad av: Tony Ernst
Publicerad: 15 feb 2024

Dela den här recensionen:

Anslaget till den här dubbel-cd:n av den schweizisk-amerikanske saxofonisten Ohad Talmor liknar mest av allt en gammal klassisk deckarhistoria. Talmor kom nämligen av en händelse över tre DAT-band, där Lee Konitz och Ornette Coleman 1998 jammade ny musik som Coleman hade skrivit, men som aldrig spelades in. 

Talmor tog sig att att transkribera musiken, och sedan arrangera alltihop, dels för trio, men också för kvintett, sextett och septett. Det hör också till saken att Lee Konitz under många år fungerade som en sorts mentor, ja, till och med fadersfigur, åt Ohad Talmor. Inspelningarna har således inte bara slagsida åt Sherlock Holmes utan även åt Sigmund Freud.

Back to the land låter inte som Ornette Coleman dock. Tack och lov. Det är ju ingen rak cover-platta, det här. Vad vi får är något annat, något nytt. Ohad Talmor och hans olika medmusiker tolkar Colemans och Konitz gamla jamsessions och för in egna improvisationer och klanger. Det är löst och ledigt, mycket luft mellan instrumenten, man lyssnar lika ofta på det som inte hörs. 

25 år har gått sedan de där DAT-banden spelades in, och nog kan man höra hur såväl jazzen som världen förändrats i Ohad Talmor och de andras sätt att ta sig an kompositionerna. Inte minst när trion utökas till en septett och även elektroniska instrument får ta plats. En gammal klassisk deckarhistoria, var det. Och med lyckligt slut: vi får till sist höra musiken som ”försvann”. 


Fler recensioner

Annonser